Televisio-ohjelmaa tehtäessä ollaan totuttu siihen, että ihmiset istuvat ennen haastatteluun menoa maskeerattavana – sukupuolesta riippumatta. Sitten laitetaan mikrofoni kiinni ja myös mahdollinen korvanappi. Vasta tämän jälkeen pääsee itse kameran eteen. Maskeeraajia on studiolla töissä muutama ja heidän tehtävänään on huolehtia niin ohjelman juontajien kuin vieraidenkin maskeerauksesta. Mutta miksi maskeeraajaa tarvitaan aikana, jolloin haluamme keskittyä yhä vain enemmän ihmisten välittämään viestiin ennemmin kuin ulkonäköön esimerkiksi ajankohtaisohjelmissa?
TV-meikin tarkoitus
Maskeeraajan työ on aina ollut niin sanotusti luojan virheiden peittämistä. Televisiossa tämä korostuu entisestään, sillä kaikkihan tietävät, että televisiossa näkee vain hyvännäköisiä ihmisiä, joiden kasvot suorastaan hehkuvat. Tämä johtuu onnistuneesta meikistä.
TV-studio on melko kontrolloitu ympäristö. Sen valoisuutta voidaan säädellä erittäin tarkasti ja tämä onkin tärkeää, jotta TV-kameroiden välittämä kuva olisi mahdollisimman hyvälaatuista. Myös meikillä on tässä tärkeä rooli, vaikka sitä ei ihan heti uskoisikaan: jos henkilön iho on kovin herkkä hikoilemaan tai se kiiltää luonnostaan liikaa, pilaa kiilto TV-kuvan ja varastaa huomion itse asialta. Esimerkiksi koronasta puhuvan professorin kiiltävän hikinen otsa ei ole kaunista katsottavaa, eikä sen ole tarkoitus olla se, mihin katsoja kiinnittää huomionsa. Tätä voidaan korjata melko kevyellä maskeerauksella takahuoneessa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan maskeeraajan tulee varmistaa, että kaikkien TV-kameroiden edessä olevien ihmisten iho näyttää mahdollisimman luonnolliselta. Se tuntuu ehkä hieman oudolta, mutta maskeeraajan työ on onnistunut, kun katsoja kiinnittää mahdollisimman vähän huomiota itse meikkiin. Luonnollisia tuotteita ovat esimerkiksi Xlash ehostustuotteet, jotka sopivat sekä miehille että naisille. Niiden avulla pääset alkuun jo ihan omin avuin kotona, kun haluat peittää esimerkiksi väsymyksen merkkejä. Yksinkertaisuutensa vuoksi Xlash kuuluu myös monen TV-maskeeraajan vakiovarustukseen.
Maskeeraaja on ammattilainen
Koronapandemian vuoksi keväällä maskeeraajista jouduttiin valitettavasti luopumaan, ja monen juontajan oli pakko hoitaa tämä homma aivan itse jopa ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena oli tietysti vähentää ihmiskontaktien määrää ja näin ollen suojella sekä studion työntekijöitä että sinne tulevia haastateltavia. Suomessakin muutama tarkkasilmäinen katsoja havahtui erilaiseen meikkiin ja siihen, että miespuoliset juontajat tai haastateltavat olivat kameroiden edessä jopa täysin ilman meikkiä.
Maskeeraajiksi palkataan alan koulutettuja henkilöitä, joilla on hieman kokemusta alalta, sillä TV-studio on melko hektinen työpaikka ja työn määrä saattaa hypätä kattoon silmänräpäyksessä. Ammattitaitoisen sutimisen lisäksi tarvitaan siis paineensietokykyä. Lisäksi maskeeraajan pitää tunnistaa enemmän työtä vaativat kasvon alueet asiakkaaltaan usein vain parissa sekunnissa – ja sitten pitääkin jo ryhtyä toimeen.
Sitä voisi kuvitella, että TV-studioissa upotetaan isoja määriä rahaa erilaisiin meikkeihin, mutta kuten jo aiemmin totesimme, meikin on tarkoitus olla mahdollisimman luonnollista ja näkymätöntä. Maskeeraajalla ei myöskään ole aikaa valmistella meikkiä kovinkaan kauaa, joten simppelit ja hyväksi havaitut perustuotteet, kuten Xlash, riittävät ja lopputulos on ennen kaikkea ammattimaisen kädenjäljen ansiota.