Ajatuksia Kuppilat kuntoon -tv-ohjelmasta

Innokkaat tv:n katselijat tuntevat Jyrki Sukulan luotsaaman Kuppilat kuntoon -tv-ohjelman, jossa Sukula pyrki suorasuokaisella tavallaan saamaan ohjelmaan osallistuneiden, vaikeuksissa olleiden kuppiloiden asiat tolalleen. Ohjelmasta voidaan olla montaa mieltä, samoin siitä, kuinka Jyrki Sukulan väliintulo kuppiloiden ahdinkoon lopulta vaikutti. Tässä artikkelissa kerromme mielipiteistä, joita Kuppilat kuntoon -ohjelma herätti.

Jyrki Sukulan hahmo jakaa yleisön mielipiteet

Mediapersoona Jyrki Sukula on hahmo, joka jakaa yleisön mielipiteet. Osa katsojista pitää Jyrkin konstailemattomasta ja suorasukaisesta tyylistä, mutta osan mielestä hän menee kommenteissaan joskus liian pitkälle, vaikuttaen röyhkeältä ja ylimieliseltä.

Toisaalta Jyrki Sukulan kokemusta ravintola-alalta ei voi kiistää, sillä hän on ollut alalla monessa mukana. Sukula onkin tunnettu ja arvostettu hahmo ravintola-alalla, josta hänelle on ehtinyt kertyä rautainen kokemus. Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelman lisäksi hän on tullut tunnetuksi muidenkin ruoka-aiheisten ohjelmien luotsaajana. Näihin kuuluvat esimerkiksi Kaikilla Mausteilla, Kokkisota, Ruokala, Liemessä, Hullu kokki Piemontessa sekä Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula!

Onnistuiko Jyrki Sukula laittamaan kuppiloiden asiat kuntoon?

Toinen katsojia mietityttänyt seikka on se, että onnistuiko Jyrki Sukula ohjelman formaatissa mainitussa tavoitteessaan eli kuppiloiden asioiden kuntoon laittamisessa, vai oliko kyse vain näytösluontoisesta uhoamisesta, josta ohjelmaan osallistuneelle yrittäjälle jää käteen vain paha mieli? Toisaalta, jos katsoo Gordon Ramseyn uhoamista vastaavassa ohjelmassa, voi olettaa, että tämän tyylinen lähestymistapa kuuluu formaattiin ja tuo siihen omanlaisensa lisän.

Ainakin tietyissä tapauksissa voidaan sanoa, ettei Jyrki Sukula onnistunut laittamaan ohjelmaan osallistuneen kuppilan asioita kuntoon, eikä hänen väliin tulollaan ollut merkittävää merkitystä kuppilan tulevaisuuden kannalta. Tällaisissa tilanteissa voidaankin kysyä, oliko Jyrki Sukulan uhoaminen aivan oikeutettua, vai menikö se jo liian pitkälle.

Yksi esimerkki vastaavista tapauksista on Lahnajärven taukopaikka, jolla on takanaan pitkä historia, ja joka osallistui uuden omistajansa kera Kuppilat kuntoon -ohjelmaan. Lahnajärven taukopaikka oli tuolloin taloudellisissa vaikeuksissa ja olisi kenties tarvinnut suuren lainan veloistaan selvitäkseen. Lainojen vertailu olisi onnistunut esimerkiksi Freedomrahoitus.fi-sivuston kautta nopeasti ja näppärästi. Jyrki Sukula yritti luotsata Lahnajärven taukopaikkaa parempaan suuntaan, jotta se olisi voinut välttää lähellä häämöttävän konkurssin. Hän ei siinä kuitenkaan onnistunut, sillä taukopaikkaa ylläpitänyt yrittäjä ajautui taloudellisten vaikeuksien vuoksi konkurssiin pian ohjelmaan osallistumisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan onneksi ollut legendaarisen Lahnajärven taukopaikan historian loppu, sillä sen toimintaa jatkamaan löytyi jälleen uusi yrittäjä, joka vuokraa tilaa konkurssipesältä.

Lahnajärven taukopaikan uusi yrittäjäomistaja kertoi kunnostaneensa ränsistyneen ravintolan omalla rahallaan miehensä kera. Pariskunta oli hakenut lainaa Suomen kaikista pankeista, muttei saanut mistään myönteistä päätöstä, sillä pankeissa oltiin sitä mieltä, ettei Lahnajärven taukopaikkaa enää saataisi millään kuntoon. Yrittäjä ei kuitenkaan lannistunut, vaan uurasti yhdessä miehensä kanssa vuoden saadakseen taukopaikan sellaiseen kuntoon, että lainaa lopulta myönnettiin. Tämäkään ei lopulta riittänyt konkurssin välttämiseen.

Jotkut Kuppilat kuntoon -ohjelman jaksot onnistuivat kuitenkin edellä mainittua paremmin, eikä niistä jäänyt aivan sellaista revittelyn makua kuin kyseisestä jaksosta. Ehkäpä ohjelman katsojaluvut ovatkin se mittari, jota tulisi käyttää arvioitaessa Kuppilat kuntoon -ohjelman suosiota ja viihdearvoa. Ainakin kyseessä on kovin erilainen ruokaohjelma kuin ne perinteiset sarjat, joissa valmistetaan jaksosta toiseen erilaisia herkkuja.