Miksi erilaiset tosi-tv-sarjat koukuttavat katsojan?

Tosi-tv-sarjat, kuten Love Island ja Big Brother, ovat tunnetusti todella koukuttavia ja niitä ilmestyykin televisioon tiuhaan tahtiin. Mikä sitten selittää tämän formaatin koukuttavuuden? Tähän on useita syitä, joista käsittelemme tässä artikkelissa muutamaa hieman lähemmin.

Sallittua tirkistelyä

Ensinnäkin tirkistely kiinnostaa monia ja tosi-tv:n kautta tirkistelyä saa harrastaa ikään kuin luvan kanssa. Tosi-tv:n tapahtumat ja hahmot tulevat ruudulla todella lähelle katsojaa ja tämä pääseekin ikään kuin heidän iholleen. Tämä kiehtoo monia ja koukuttaa katsojan palaamaan sarjan pariin yhä uudelleen.

Tunne ystävyydestä

Edellä mainittu huomioon ottaen ei ole varmasti vaikea ymmärtää, että tosi-tv-tähdistä kehittyy melko helposti katsojalle lähes ystäviin verrattavissa olevia ihmisiä. Kun saman henkilön ajatuksia ja tekemisiä pääsee seuraamaan läheltä ruudun toiselta puolelta, alkaa pian tuntua ihan siltä, kuin tuntisi tuon ihmisen. Tosi-tv-sarjoissa tutustuminen tapahtuu nopeaan tahtiin ja oikeassa elämässä voikin viedä reippaasti enemmän aikaa saada tietää uudesta tuttavasta sellainen määrä asioita, jotka tosi-tv paljastaa jo suhteellisen lyhyessä ajassa.

Lisäksi tosi-tv:ssä ihmisestä näkyy nopeasti erilaisia puolia. Etenkin Big Brotherissa asukkaita kuvataan lähes tauotta, minkä ansiosta asukkaiden kulissit alkavat pian rapistua, jos niitä on koskaan ollutkaan. Sen sijaan todellisessa elämässä uusien tuttavien edessä pyritään yleensä aluksi pitämään yllä tietynlaisia kulisseja, mikä hidastaa ihmisen aitoon puoleen tutustumista.

Moderni, hektinen elämänrytmi aiheuttaa helposti sen, ettei ihmisillä välttämättä tahdo olla aikaa, tai edes voimia, tiiviiden ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen. Tästäkin syystä tosi-tv-ystävät ovat näppärä vaihtoehto, sillä nämä ystävät eivät vaadi vastavuoroisuutta ja tv:n voi aina napsauttaa kiinni, jos tuntuu siltä, ettei ystävää juuri nyt jaksakaan seurata. Toisaalta tv on myös helppo napsauttaa päälle aina, kun kaipaa arkeensa ystävää.

Mahdollisuus samaistua

Koska tosi-tv-tähdet eivät ole yleensä varsinaisia filmitähtiä, vaan melko tavallisia Matti ja Maija Meikäläisiä, tarjoavat he katsojalle erityisen hyvän samaistumispinnan. Katsojan on helppo samaistua sellaisiin henkilöihin, jotka he kokevat samankaltaisiksi itsensä kanssa, ja yleensä tosi-tv tarjoaa erityisen hyvän mahdollisuuden löytää tällaisia samaistumisen kohteita.