Vaikeiden asioiden lähestyminen nuorisosarjan kautta

Nuoruus on monelle nuorelle ja tämän vanhemmalle haastavaa aikaa. Aikuiseksi kasvaminen ei välttämättä ole kovin helppoa ja nuorella on edessään monia ala- ja ylämäkiä ennen kuin hän voi kutsua itseään aikuiseksi. Nuoria uhkaavat tällä haastavalla tiellä monet vaarat, kuten alkoholi, huumeet, raiskatuksi tuleminen, koulukiusaaminen ja jopa itsemurha-alttius ja itsemurhaan päätyminen. Paljon keskustelua puolesta ja vastaan herättänyt 13 Reasons Why on televisiosarja, joka käsittelee näitä nuorten kohtaamia haasteita ja pyrkii ottamaan niihin kantaa. Sen kautta voikin olla helppoa ottaa nämä vaikeat asiat puheeksi nuoren kanssa. Toisaalta kyseessä on jopa sarja, jonka johdosta joidenkin nuorten katsotaan päätyneen itsemurhaan eli sarjan katsomista kannattaa aina harkita tapauskohtaisesti. Kovin herkille katsojille se ei sovi ja se on toisaalta myös kovin koukuttava. Sarja antaa runsaasti ajattelemisen aihetta ja jää helposti pyörimään pitkään mielen sopukoihin.

Teinien lisäksi sarja sopii teini-ikäisten vanhemmille

Sarja on selkeästi suunnattu teini-ikäisille katsojille. Sarjan katsominen sopii kuitenkin myös monille teini-ikäisten vanhemmille, sillä se voi auttaa ymmärtämään, kuinka nuoren huomiotta jättäminenkin on hänen kiusaamistaan. Monella tämän ikäisen teinin vanhemmalla on runsaasti omiakin huolia. Omassa yrityksessä saattaa mennä huonosti ja vanhempi saattaa pähkäillä, kannattaisiko yritystoimintaa varten ottaa lainaa. Tällöin näppärä Qred.com -yrityslainasivusto voi auttaa erilaisten yrityslainojen vertailussa. Vanhempi voi kokea itsensä epävarmaksi teinin vanhempana ja hänellä saattaa esiintyä riittämättömyyden tunteita tai jopa omia mielenterveysongelmia. Kaikkien näiden ongelmien keskellä 13 reasons why -sarja voi auttaa muistuttamaan, että nuorelta aikuiselta vaikuttava teini on kovan kuorensa alla edelleenkin lapsi.

Nuoren itsemurha

13 Reasons Why kertoo nuoresta tytöstä, joka päätyy itsemurhaan rankan koulukiusaamisen ja huomiotta jättämisen vuoksi. Tyttö jättää jälkeensä nauhoja, joissa hän kertoo syitä rankkaan ratkaisuun päätymisen taustalla. Nauhoja saaneet ja niillä esiintyvät henkilöt reagoivat kuulemaansa tarinaan kovin eri tavoin.

Koulukiusaaminen

Koulukiusaaminen on 13 Reasons Why -sarjan eräs kantavista teemoista. Tässä sarjassa esiintyy rankkaa koulukiusaamista, joka ilmenee kovin monin eri tavoin. Se saa jopa erittäin raakoja piirteitä, kuten raiskaus. Toisaalta sarja korostaa, että jo toisen eristäminen joukosta on kiusaamista ja että itse asiassa se on erittäin vakava kiusaamisen muoto.

Sarjassa tulee esiin myös somekiusaaminen, joka on nykyaikana valitettavan yleistä. Netti on tuonut mukanaan monia hyviä asioita, mutta samalla se on myös avannut ovet entistä helpommin saavutettavaan kiusaamisareenaan, jossa kiusaaminen karkaa entistä helpommin käsistä ja laajenee nopeasti kulovalkean tavoin. Jos nuoresta esimerkiksi jaetaan somessa ilkeitä viestejä, saavuttavat ne somen kautta nopeasti valtavan katsojajoukon, joka puolestaan saa jaettua viestin eteenpäin yhdellä klikkauksella ja niin edelleen. Kiusaamiskierre on valmis ja nuori saattaa kokea netissä tapahtuvan kiusaamisen erittäin nöyryyttävänä.

Aikuisen tuki on teinille tärkeää

Sarjassa tulee hyvin ilmi, kuinka myös teini kaipaa aikuisen tukea ja hyväksyntää. Vaikka teini saattaisikin näyttää ulkoisesti nuorelta aikuiselta, on hänen sisällään vielä lapsi, joka janoaa hyväksyntää ja kaipaa usein tukea. Usein me aikuiset myös unohdamme, että teineistä melko pieneltäkin tuntuva asia saattaa tuntua suuren suurelta.