Miksi TV-sarjat viehättävät?

 

Kauniit ja Rohkeat, Melrose Place, Marienhoff, Dallas, Lemmenlaiva, Sinkkuelämää ja Kotikatu. Tässä muutama esimerkki kaikkien aikojen menestyneimmistä Suomessa esitetyistä TV-sarjoista. Itse asiassa Kauniit ja Rohkeat-sarja pyörii vielä tänäkin päivänä joissakin maissa missä katsojien sormet ja varpaat eivät riitä laskemaan Ridge Forresterin avioerojen määrää.

Mutta missä piilee näiden TV-sarjojen menestyksen salaisuus?

Woman switching the channels on the TV.

Arkipäivän ongelmat

Tavallisia tallaajia vetävät puoleensa ohjelmat, missä he voivat samaistua hahmojen ongelmiin, iloihin ja suruihin. Juuri tästä johtuen ennen tosi-tv:n aikakautta, yllämainitut formaatit valloittivat katsojien sydämet ja tunteet. Television tarkoitus onkin toimia ihmisten tunteiden peilinä. Toisaalta jotkut katsojat pyrkivät myös pakenemaan omia arkielämän ongelmia televisiofantasiaan.

Inspiraation lähde

Katsojat haluavat nähdä ihmisten selviytyvän ja nousevan mudasta kohti menestystä. Näin ollen hahmot, jotka kamppailevat elämän haasteiden kanssa voivat inspiroida katsojia nousemaan sängystä seuraavana aamuna taistelemaan omien ongelmien kanssa. Esimerkiksi Dallas-sarjan JR oli monelle yrittäjähenkiselle katsojalle suuri inspiraation lähde.

Uusien trendien äänitorvi

Hyvin usein televisiosarjojen rahoittajina toimivat yritykset tai alat, jotka pyrkivät markkinoimaan uusia tuotteita tai ideoita suurille massoille. Esimerkiksi ei ollut sattumaa, että Kauniiden ja Rohkeiden Forrester perheyritystoiminta oli nimenomaan muotisuunnittelu.

Mikäli olet onnekas, voit löytää vielä tänäkin päivänä esimeriksi kenkiä, joiden suunnittelijat saivat inspiraation Eric Forresterin muoti-ideoista. Pukeutumisella olikin varsin vaikuttava rooli. Nimittäin uusien muotitrendien luominen ja ymmärtäminen piti esittää televisiossa huomaamattomasti eri hahmojen kautta.

Totuus on se, että niin miehet kuin naiset omaksuvat omien suosikkihahmojensa ominaisuuksia. Pukeutuminen, meikkaus, kampaus sekä tietyt sanonnat ovat kaikki elementtejä, joita katsojat pyrkivät imitoimaan – tietoisesti tai tiedostamatta.

Uusien markkinoiden luonti

A ship waits on the horizon on a beautiful beach in the Caribbean.

Ei myöskään ole sattumaa kuinka Yhdysvalloissa kysyntä Karibian risteilyille kasvoi huomattavasti juuri Lemmenlaiva sarjan aikana. Joidenkin tutkijoiden mielestä Melrose Place ja Miami Vice sarjojen suosio nostatti myös esimerkiksi Miamin asuntojen hintoja.

Tämän lisäksi kaikkien muistama Sinkkuelämä sarja avasi naisten katseet uudelle muodille sekä hyvänlaatuiselle feminismille Carrie Bradshawn ja Samantha Jones hahmojen avulla.

Sosiologisen muutoksen luoja

Sillä Silmällä-sarjassa neljä amerikkalaista homoseksuaalia ottivat tehtäväkseen siistiä rönsyisten heteromiesten tavat heidän naisystävien pyynnöstä. Sarjan suosio sai aikaan yhteiskunnallisten asenteiden muutoksen. Nimittäin metroseksuaalisuutta alettiin ihannoida ja tästä syystä suvaitsevaisuus homoseksuaaleja kohtaan kasvoi. Muutos näkyi myös katukuvassa ja erityisesti miesten pukeutumisessa.