Muistatko sen ajan, kun lauantai-illan huuma tarkoitti lähinnä Dallasia tai jotain muuta amerikkalaista megasarjaa? Tai kun brittidekkarit olivat se juttu, josta kahvipöydissä kohistiin? Niin minäkin. Olen aina rakastanut uppoutua hyviin tarinoihin ruudun välityksellä, mutta viime vuosina on tapahtunut jotain kutkuttavan uutta. Yhä useammin kansainvälisillä foorumeilla ja suoratoistopalveluiden etusivuilla törmää suomalaisiin nimiin ja maisemiin. Meidän omat tarinamme, meidän näyttelijämme ja meidän ainutlaatuinen kulttuurimme tuntuvat yhtäkkiä kiinnostavan maailmalla. Miten tämä ihme on tapahtunut? Miten suomalainen TV-draama onnistui nousemaan kotikatsomoiden suosikista kansainväliseksi ilmiöksi?
Miksi suomalainen draama valloittaa maailmaa?
Suomalaisen TV-draaman kansainvälinen nousu ei ole yhden tekijän summa, vaan useiden palasten loksahtaminen kohdalleen. Taustalla on määrätietoista työtä, luovaa hulluutta ja kykyä ammentaa omasta kulttuurista jotain universaalisti kiinnostavaa.
Laatu ja tuotantoarvot nousussa
Yksi keskeisimmistä syistä on panostus laatuun. Suomalaiset tuotantoyhtiöt ja kanavat ovat ymmärtäneet, että kansainvälisillä markkinoilla pärjääminen vaatii korkeita tuotantoarvoja. Käsikirjoitukset ovat hiotumpia, visuaalinen ilme kilpailee kansainvälisten huipputuotantojen kanssa, ja tekniseen toteutukseen investoidaan aiempaa enemmän. Tavoitteena ei ole enää vain tehdä hyvää suomalaista draamaa, vaan kansainvälisesti kilpailukykyistä sisältöä, joka puhuttelee katsojia kielestä ja kulttuurista riippumatta.
Omaleimaisuus ja suomalainen nordic noir
Vaikka Nordic Noir – genre, joka tunnetaan synkistä sävyistään, yhteiskunnallisten teemojen käsittelystä ja karuista maisemistaan – on ollut jo pitkään Pohjoismaiden vientivaltti, suomalaiset sarjat tuovat siihen omanlaisensa, uniikin mausteen. Se voi olla kuuluisa suomalainen melankolia, ihmisen ja luonnon välinen vahva, lähes mystinen yhteys, tai vaikkapa lakoninen huumori, joka pilkahtaa vakavienkin aiheiden keskeltä. Erinomainen esimerkki tästä on rikosdraamasarja ‘Reindeer Mafia’. Tämä Kaiho Republicin tuottama ja alun perin MTV3-kanavalla esitetty sarja kertoo porobisneksen ympärille kietoutuvasta perheen sisäisestä valtataistelusta Lapin ainutlaatuisissa maisemissa. Sarjan täysin omaperäinen rikostarina, joka ammentaa paikallisesta kulttuurista mutta käsittelee universaaleja teemoja kuten perhesuhteita ja valtaa, on vedonnut kansainväliseen yleisöön. Sarja on myyty useisiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin (MHz Networks), Ranskaan (Canal+), Iso-Britanniaan (Global Screen Network), Puolaan (Ale Kino) ja Kreikkaan (OTE). Vahvat näyttelijäsuoritukset, etunenässä Samuli Edelmann, viimeistelevät kokonaisuuden. Kuten jakeluyhtiö Dynamic Televisionin edustaja Daniel March toteaa, on palkitsevaa nähdä, kuinka tällainen kiehtova ja omaperäinen draama resonoi yleisön kanssa maailmanlaajuisesti, tuoden ”palasen Suomea” muualle maailmaan.
Kansainvälinen strategia avaa ovia
Menestys ei ole sattumaa, vaan yhä useammin taustalla on tietoista strategiaa. Tuotantoyhtiöt ja kanavat ovat tunnistaneet kansainvälisten markkinoiden potentiaalin ja tekevät pitkäjänteistä työtä päästäkseen sinne. Tämä näkyy kasvaneina budjetteina, jotka mahdollistavat kunnianhimoisemmat ja laadukkaammat tuotannot. Yksi näyttävimmistä esimerkeistä tästä on tuleva jännityssarja ‘Conflict’. Sen 12 miljoonan euron budjetti kuudelle jaksolle on suomalaisittain poikkeuksellisen suuri ja kertoo selkeästä tavoitteesta luoda globaalille yleisölle suunnattu huipputuotanto. Sarja, joka sijoittuu aluksi Suomen rannikkokaupunkiin juhannuksen alla, tarttuu ajankohtaiseen ja universaaliin teemaan: sotiin (eli konflikteihin, joissa ulkopuoliset tahot, kuten suurvallat, tukevat vastakkaisia osapuolia pyrkien vaikuttamaan lopputulokseen ilman suoraa osallistumista) ja siihen, miten moderni, rauhanomainen yhteiskunta joutuu yllättäen uhatuksi. Sarjan tuottajat Aku Louhimies ja Andrei Alén korostavatkin, että he luovat sarjaa globaalille yleisölle niin taiteellisesti kuin laadullisestikin. Sarjassa nähdään kansainvälinen näyttelijäkaarti, johon kuuluu nimiä muun muassa ‘Tenet’, ‘Vikings’ ja ‘Rings of Power’ -tuotannoista, ja se kuvataan useammalla kielellä (englanti, suomi, ruotsi), mikä madaltaa kynnystä kansainvälisille katsojille.
Yhteistuotannot ja globaalit kumppanit
Kansainvälisten kumppaneiden merkitys on kasvanut. Yhteistuotannot jakavat taloudellista riskiä ja laajentavat sarjojen näkyvyyttä ja jakelua. Ruotsalais-suomalainen ‘Codename: Annika’ on tästä loistava esimerkki. Se on SkyShowtime-palvelun ensimmäinen ruotsalais-suomalainen alkuperäissarja, joka tuo jännittävän lisän Nordic Noir -genreen. Sarja, jonka ovat luoneet Mia Ylönen ja Aleksi Bardy ja ohjannut AJ Annila, esittelee nousevan suomalaistähden Sannah Nedergårdin kansainväliselle yleisölle taideväärennöstutkijana peitetehtävissä. Mukana on myös muita suomalaisnimiä kuten Pekka Strang ja Clarisse Lhoni-Botte sekä ruotsalaisia huippunäyttelijöitä. Sarjan tuotantoyhtiö Helsinki-filmi on tunnettu kansainvälisesti menestyneistä elokuvistaan. Kansainväliset levittäjät, kuten Keshet International (‘Conflict’) ja Dynamic Television (‘Reindeer Mafia’), ovat kriittisessä roolissa avatessaan ovia markkinoille. Ne osaavat paketoida sarjat houkuttelevasti eri alueille. Myös erilaiset tukijärjestelmät, kuten Business Finlandin audiovisuaalisen alan tuotantokannustin sekä Suomen Elokuvasäätiön ja Creative Europe MEDIA -ohjelman tuet, ovat elintärkeitä näille kunnianhimoisille hankkeille.
Vertaileva katsaus: Turkin menestysresepti ja pehmeä valta
Kun pohdimme suomalaisten sarjojen kansainvälistä potentiaalia, on kiinnostavaa katsoa, miten muualla on onnistuttu luomaan globaaleja hittejä. Turkkilaiset TV-sarjat ovat tästä vaikuttava esimerkki. Ne ovat nousseet valtavaksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Niiden kansainvälinen kysyntä kasvoi peräti 184 prosenttia vuosina 2020–2023, ja Parrot Analyticsin mukaan ne tavoittavat jopa 400 miljoonaa katsojaa joka ilta ympäri maailmaa. Mikä selittää tämän suosion? Keskeistä on kyky käsitellä universaaleja teemoja, kuten perhettä, rakkautta ja ystävyyttä, tavalla, joka koskettaa katsojia kulttuuritaustasta riippumatta. Kuten Dizilah-fanialustan perustaja Haley Uganadi toteaa, sarjat tarjoavat ”jokaiselle jotakin”. Lisäksi sarjojen perheystävällinen luonne – usein ilman avointa väkivaltaa, kiroilua tai seksuaalisuutta – laajentaa niiden katsojakuntaa merkittävästi.
Turkin esimerkki valaisee myös televisiosarjojen voimaa niin sanottuna pehmeänä valtana (soft power). Sarjat ovat lisänneet valtavasti kiinnostusta Turkin kulttuuria, historiaa ja matkailua kohtaan. Fanit matkustavat sankoin joukoin vierailemaan kuvauspaikoilla, kuten historiallisia sarjoja kuten ‘Dirilis: Ertugrul’ isännöivissä Bozdag Film Studiosissa Istanbulissa. Kyseisen sarjan ensimmäinen jakso on kerännyt YouTubessa yli 157 miljoonaa katselukertaa. Sarjojen suosio on jopa mitattavasti kasvattanut turistivirtoja: esimerkiksi Argentiinassa turkkilaisten turistien määrä kasvoi 70 prosenttia sen jälkeen, kun suosittu sarja ‘Tuhat ja yksi yötä’ (‘Binbir Gece’) alkoi pyöriä siellä vuonna 2015. Bahcesehir-yliopiston Deniz Gurgen Atalayn mukaan turkkilaisten sarjojen miljardin dollarin vientitulot vuonna 2023 ovat vaikuttaneet merkittävästi erityisesti Istanbulin turismiin. Voisiko suomalaisilla sarjoilla olla samanlaista potentiaalia? Voisiko ‘Reindeer Mafia’ houkutella matkailijoita Lappiin tai ‘Conflict’ herättää kiinnostusta Suomen ainutlaatuiseen rannikkoon ja saaristoon? Ajatus on kiehtova ja osoittaa TV-sarjojen laajemman kulttuurisen ja taloudellisen merkityksen.
Suomi-draaman valoisa tulevaisuus
Suunta on selvä: suomalainen TV-draama elää nousukautta, ja sen kansainvälinen potentiaali on laajalti tunnistettu. Tekijöiden itseluottamus on kasvanut, ja uskallus tarttua yhä suurempiin ja kunnianhimoisempiin projekteihin on lisääntynyt. On upeaa nähdä, miten kotimaiset tuotannot pärjäävät kovassa kansainvälisessä kilpailussa ja löytävät yleisönsä ympäri maailmaa. Tällä on taloudellisen merkityksen lisäksi suuri kulttuurinen arvo – tarinamme ja kulttuurimme saavat näkyvyyttä aivan uudella tavalla.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Todennäköisesti näemme entistä enemmän kansainvälisiä yhteistuotantoja, joissa suomalaiset osaajat työskentelevät yhdessä ulkomaisten tähtien ja tekijöiden kanssa. Kenties Nordic Noirin rinnalle nousee uusia vientivaltteja – ehkä suomalainen komedia tai scifi löytää tiensä kansainvälisille markkinoille? Mahdollisuuksia on lukemattomia, ja suomalaisen TV-alan luovuus ja ammattitaito tulevat varmasti yllättämään meidät vielä monta kertaa. On myös jännittävää seurata, houkuttelevatko ainutlaatuiset maisemamme ja toimivat tuotanto-olosuhteemme yhä enemmän kansainvälisiä tuotantoja Suomeen.
TV-sarjojen harrastajalle tämä kehitys on uskomattoman innostavaa. On mahtavaa huomata, että ne tarinat ja tunnelmat, jotka ovat itselle tärkeitä ja tuttuja, voivat koskettaa myös ihmisiä toisella puolella maapalloa. TV-sarjat ovat parhaimmillaan ikkunoita erilaisiin maailmoihin ja kulttuureihin, ja nyt Suomella on mahdollisuus avata oma ikkunansa maailmalle entistä laajemmin. Kannattaa ehdottomasti tutustua näihin uusiin suomalaisiin helmiin – ne ovat osoitus siitä valtavasta lahjakkuudesta ja potentiaalista, joka meillä on. Meidän tarinamme ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi, ja on upeaa, että ne nyt matkaavat maailmalle.