Telkkarista voi nauttia nykyään paljon monipuolisemmin

Television katselu on muuttunut melkoisesti jo yhden sukupolven elinaikana: ensinnäkin se, että liikkuvaa kuvaa näkee ylipäänsä kotisohvaltaan oli jo melkoinen hienous 1960-luvulla. Sitten tulivat värit ja kaukosäädin. Kuvan ja äänen laatukin ovat parantuneet melkoisesti, ja nykyään HD-laatu alkaa olla jo ihan perusoletus.

Mobiililaitteet, eli älypuhelimet ja tabletit, ovat kuitenkin muuttaneet käsitystämme TV-ohjelmista ja niiden seuraamisesta. Nykyään on yhä harvinaisempaa kokoontua TV:n ääreen koko perheen voimin illalla katsomaan yhtä tiettyä sarjaa. Nykyaikaan kuuluu entistä yksilöllisempi TV, jossa sarjat ja elokuvat sekä ennen kaikkea niiden tarjonta kohdennetaan entistä yksilöllisemmin sen mukaan, mistä henkilö pitää some-historiansa perusteella. Myös YouTuben sisällöntuottajat ovat alkaneet kahmimaan yleisöä televisiolta ja videopalveluun tuotetaan entistä enemmän television kaltaista sisältöä.

Suoratoistopalvelut

Erilaiset suoratoistopalvelut, joista tunnetuin lienee Netflix, nousivat suosioon 2010-luvulla, koska ne tarvitsevat vain mobiililaitteen ja internetyhteyden, jotta pääset katsomaan satoja eri sarjoja. Aluksi niistä löytyivät klassiset elokuvat ja jotkin suosituimmat sarjat, mutta nykyään myös vähemmän tunnetut sisällöt ovat saaneet oivallisen levitysalustan suoratoistopalveluista. TV:n katselun muutoksesta kielii myös sekin, että nämä palvelut tuottavat nykyään itse osan omasta sisällöstään.

Suoratoistopalveluiden toimivuus vaatii sen, että mobiililaite on kytkettynä nettiin. Lisäksi moni haluaa nauttia hieman paremmasta äänenlaadusta, joten tulee hankkineeksi ulkoisen bluetooth-kaiuttimen. Tämä puolestaan tyhjentää puhelimen akkua melko tehokkaasti, joten onkin syytä kantaa mukanaan varavirtalähdettä. Mobiililaite muuttuu todelliseksi viihdekeskukseksi, kun hankit lisälaiteet tekniikkaosat.fi -verkkokaupasta, josta löytyy kaikki tarpeellinen. Kun lisälaitteet on hoidettu kuntoon, suoratoistopalveluiden avulla lempiohjelmiesi seuraaminen käy helpommin.

Monet suoratoistopalvelut tarjoavat lyhyen ilmaisen kokeilujakson ennen kuin alat maksamaan täyttä hintaa. Tavoitteena on, että katsoja saa mahdollisimman nopealla vilkaisulla kuvan tarjonnasta. Hinta on yleensä kympin molemmin puolin eikä sinun tarvitse katsella mainoksia.

YouTube ja Yle Areena

Kaikki televisiosarjat eivät tule suoratoistona, vaan ne ovat katsottavissa erilaisissa videopalveluissa, jotka toimivat kirjaston tavoin eli niitä voi mennä katsomaan silloin, kun itselle sopii. Suomalaisille tutuimmat tällaiset palvelut lienevät YouTube ja Yle Areena. Molemmat ovat siinä mielessä ilmaisia, että niiden ohjelmistoon pääsee käsiksi ilman mitään maksua. Areena kustannetaan verovaroin, joten kaikki suomalaiset ovat sen maksajia tavalla tai toisella. YouTube näyttää ennen videoita tai niiden aikana, mainoksia. Jotkin sisällöntuottajat tekevät myös sponsoroitua sisältöä, jossa kesken videon nimetään jokin taho, joka on tukenut ohjelman tuottajaa.

Sekä YouTube että Yle Areena ovat suoratoistopalveluiden ohella alkaneet tuottamaan myös omaa sisältöään, jota ei pääse katsomaan perinteisen televisio-ohjelman tavoin. Varsinkin Ylen kohdalla on ollut tavoitteena tukea kotimaista tuotantoa, ja koska Areenassa eksklusiivisesti oleva ohjelma on katsottavissa kellonajasta ja kanavasta riippumatta, voidaan sille taata mahdollisimman suuri levikki.

Sen lisäksi, että television sisältö on siirtynyt yhä enenevässä määrin nettiin, ovat TV-kanavat myös alkaneet täydentää televisiotarjontaansa erilaisilla ekstroilla tai kulissien takaa -kurkistuksilla, joihin pääsee käsiksi vaikkapa kanavan YouTube-kanavalla.

Seuratessasi TV-sarjoja vaikkapa Areenasta kannattaa myös ottaa ilo irti tekniikkaosat.fi-verkkokaupan lisälaitteista: työmatkat sujuvat mukavasti, kun lempisarjaa voi seurata bussissa ja laadukkailla kuulokkeilla et häiritse ketään.