Televisio oli vielä noin 10-15 vuotta sitten vapaa-aikamme keskipiste. Töistä tai koulusta kotiin tultuamme etsimme ensimmäisenä jotakin suuhunpantavaa, jonka jälkeen istahdimme sohvalle tarkastelemaan, mitä telkkarista tulee.
Televisio oli sotienjälkeisen Suomen ihme
Television keksimistä edellyttäneet teknologiset innovaatiot saivat alkunsa jo 1800-luvun puolella, ja Constantin Perskyi on tunnettu sanan keksijänä. Hän esitteli Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 artikkeliaan, joka käsitteli televisioon liittyviä teknisiä edistysaskeleita. Ensimmäisen kerran television toimintaa demonstroitiin kuitenkin vasta vuonna 1900.
Vuonna 1928 Yhdysvalloissa aloitti ensimmäinen TV-kanava, ja 1930-luvulla toiminta vakiintui. Sodan jälkeen maamme oli hyvin köyhä, ja meillä oli muita tärkeämpiä huolenaiheita, kuten valtavat sotakorvaukset sekä Karjalan evakkojen asuttaminen. Vasta vuonna 1955 tehtiin Suomessa TV-toiminnan kokeilu, ja kolme vuotta myöhemmin Yleisradio aloitti säännölliset TV-lähetykset.
Televisio oli aikanaan valtava ihme, erityisesti syrjäseuduilla. Laitteen saksankielinen nimi “Fernseher” eli vapaasti käännettynä “kaukonäkijä” kuvastaakin television roolia aikansa yhteiskunnassa. Telkkarin avulla myös Suomen syrjäisimmät kodit pysyivät kärryllä siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Televisiot olivat aikanaan huomattavan kalliita, ja varsin tavallista olikin, että telkkaria mentiin katselemaan naapuritaloon.
Myöhempi kehitys – Televisio kaupallistuu
Alkuvaiheessa valtiollisella Yleisradiolla oli dominoiva rooli TV-toiminnassa. Kaupallinen MTV perustettiin vuonna 1957, mutta sillä ei alussa ollut omaa toimilupaa. Niinpä se käynnisti toimintansa vuokraamalla Ylen laitteita ja lähetysaikaa. Vasta vuonna 1993 MTV sai oman kanavansa.
1990- ja 2000-luvut olivat jossakin määrin television kulta-aikaa. Perustettiin uusia kanavia, joista suurin osa oli kaupallisia. Laitteiden halvennuttua televisio löytyi ensin joka kodista, myöhemmin joka huoneesta. Katsojaluvut kasvoivat – ja mainostulot niin ikään. Myös tekniikka kehittyi. Digitaalitelevisiolle asetettiin paljon toiveita, mutta kuvanlaadun paranemista lukuun ottamatta siirtymä digi-tv:hen oli pienimuotoinen pettymys monelle erityisesti laitteiden teknisten ongelmien johdosta.
Uusi haastaja – Internet
Telkkari on dominoinut vapaa-aikaamme, mutta se ei ole suinkaan ollut ainoa ajanviettotapamme. Olemme harrastaneet niin urheilua kuin Partyking-sivuston innoittamana naamiaisia sekä paljon muuta. Kuitenkin vasta 90-luvun loppupuolella ja 2000-luvulla telkkari alkoi saada todellisen haastajan internetistä.
Alussa netti oli varsin kömpelö ja toimikin lähinnä telkkarin tukena. Netistä pystyi esimerkiksi tarkastamaan ohjelmatiedot, etsimään tietoa uusista sarjoista ja hakemaan mukaan tosi-tv-ohjelmiin. Netti ja tietokoneet alkoivat silti viedä aiemmin telkkarin ääressä vietettyä ruutuaikaa, sillä netissä katseltiin hauskoja kuvia ja pelattiin erilaisia pelejä.
YouTube mullistaa maailman
Nettiyhteyksien nopeuden kehittyessä videoiden katsominen ja jakaminen alkoi tulla realistiseksi. Niinpä kolme fiksua kaveria Kaliforniassa päättikin perustaa YouTuben vuonna 2005. Siinä missä telkkarin rantautuminen Suomeen kesti lähes parikymmentä vuotta, ladattiin ensimmäiset suomalaiset videot YouTubeen jo perustamisvuonna. Jo seuraavana vuonna Google osti YouTuben, ja loppu onkin historiaa.
Suoratoisto on 2010-luvun telkkari
YouTube on nykyään kotivideoiden, musiikin ja uutisklippien Mekka, mutta sarjoja siellä ei juurikaan ole – joitakin poikkeuksia ja laittomasti ladattuja videoita lukuun ottamatta. Sen sijaan suoratoistopalvelut, kuten Netflix, ovat television kilpailija sarjojen saralla, ja ne ovatkin hyvin pitkälti ohittaneet sen monien etujensa ansiosta.
Onko telkkarilla enää toivoa?
Tivin uutisen mukaan telkkarin taival näyttää heikolta, sillä katsojamäärät ovat romahtaneet. Jopa aiemmin suositut urheilulähetykset ovat siirtyneet enenevissä määrin nettiin. Niinpä vaikuttaa vahvasti siltä, että telkkarin päivät ovat luetut. Televisiosta vaikuttaa tulevan ainoastaan näyttöpääte, ja TV-kanavatkin ovat enenevissä määrin siirtymässä nettiin. Telkkari oli aikanaan mullistava keksintö, jonka on nyt korvaamassa vielä mullistavampi keksintö.